Jalkapallon EM 2020 -kisat

Jalkapallon EM 2020 -kisat järjestetään kesä- ja heinäkuussa 2020. Karsinnat näihin kisoihin on aloitettu keväällä 2019. Kysymyksessä on 16. kilpailut jalkapallon Euroopan mestaruudesta. Ensimmäiset kilpailut on järjestetty 1960 ja ne järjestetään joka neljäs vuosi. Toki myös Suomen maajoukkue, Huuhkajat, on mukana mittelöissä. Huuhkajat ovatkin pärjänneet karsinnoissa suorastaan loistavasti, ja jalkapallohuuma tuntuu kasvaneen meillä Suomessakin aikaisempaan verrattuna.

Jalkapallon EM 2020 – yleistä

Yhteensä jalkapallon Euroopan mestaruudesta pelataan 12 maassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kilpailut kisataan useammassa, kuin kahdessa maassa. Tämä tekeekin EM 2020 -otteluohjelmasta hieman mutkikkaamman, kuten myös oman kotijoukkueen seuraamisen fyysisesti. Myös muita uudistuksia on.

Yksi suurimmista muutoksista lienee se, että enää eivät järjestävät maat saa vapaalippua varsinaisiin mestaruuskisoihin, vaan niiden on käytävä karsinnat läpi aivan samalla tavalla, kuin muidenkin osallistuvien maiden. Uutta on myös ns. VAR-tekniikka, jonka kirjaimet tulevat sanoista ”Video Assistance Referee”.

Näin siis tuomareilla on käytössään videotekniikkaa, mitä siis ei ole ennen jalkapallon EM-kisoissa nähty. Tämän tarkoituksena on tietysti nähdä esimerkiksi paitsiot, joita ei ehkä muuten suurella kentällä paljain silmin näkisi, tai ehtisi huomata. Kuitenkin VAR-tekniikka on saanut runsaasti kritiikkiä ja aiheuttanut kohua Valioliigassa. Saa nähdä, aiheutuuko samaa jalkapallon EM 2020 -kisoissa.

Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuiden menestyksekkäimmät maat kautta aikojen ovat Saksa ja Espanja, joilla molemmilla on kolme mestaruutta. Kolmantena on Ranska kahdella mestaruudella.

Jalkapallon EM 2020

EM 2020 -otteluohjelma karsintojen osalta

Karsintoihin on oikeus osallistua kaikilla 55:llä jäsenmaalla. Nämä 55 joukkuetta on jaettu kymmeneen lohkoon; viidessä lohkossa on viisi joukkuetta ja toisissa viidessä kuusi joukkuetta. Karsinnoista varsinaisiin jalkapallon EM 2020 -kisoihin pääsee 24 joukkuetta. Jokaisesta lohkosta kaksi parasta pääsee suoraan kisoihin; näin siis selviää 20 joukkuetta.

Loput neljä joukkuetta taas selviävät National Leaguessa, suomeksi Kansojen Liigassa; pudotuspelien voittajat pääsevät mukaan. Kausi 2018-2019 on ollut ensimmäinen National Leaguen kausi. National Leaguen kesällä 2019 voitti Portugali, joka voitti Alankomaat maalein 1-0. Kolmanneksi tuli Englanti voitettuaan Sveitsin rangaistuspotkukilpailulla.

Kansojen Liigan sijoituksia käytetään niin ikään Euroopan-mestaruuskisojen sijoittelun arvonnassa lohkovaiheessa. Se, minkä maiden maajoukkueet pääsevät mukaan Euroopan-mestaruuskisoihin National Leaguen kautta, ratkeaa maaliskuussa 2020. National League on aiheuttanut ihmetystä siitä asti, kun se kaikelle jalkapallokansalle esiteltiin.

Nimittäin edes National Leaguen voitto ei suoraan takaa paikka EM-kisoissa. Ensin pelataan nämä perinteiset EM-karsinnat, ja vasta sitten keväällä 2020 Kansojen Liigan pudotuspelit, joista siis neljä parasta lunastavat lippunsa jalkapallon EM 2020-kisoihin.

EM-karsinnoissa paikan EM-kisoihin lunastaneiden maajoukkueiden ei luonnollisestikaan tarvitse enää osallistua Kansojen Liigan pudotuspeleihin. Suomi pelasi Kansojen Liigassa C-divisioonassa samassa lohkossa Unkarin, Kreikan ja Viron kanssa. Suomi voitti tämän lohkon. Näin Suomi pääsi jatkokarsintoihin, minkä lisäksi se pelaa National Leaguessa B-divisioonassa.

Lopullinen EM 2020 -otteluohjelma ratkeaa sitten tämän jälkeen. Välierät ja loppuottelu pelataan Lontoossa Englannissa tunnetulla Wembleyn stadionilla, joka on Euroopan toiseksi suurin stadion.

Näin jalkapallon EM 2020 -kisat etenevät – Jalkapallon EM-otteluohjelma

Kuten mainittua, karsinnat alkoivat keväällä 2019, ja niitä pelataan 12 eri maassa. Kun jatkoon, varsinaisiin jalkapallon EM 2020 -kisoihin selvinneet 24 parasta maajoukkuetta ovat selvillä, jaetaan nämä joukkueet kuuteen eri lohkoon. Lohkot, ja näiden otteluohjelmat arvotaan Bukarestissa Romaniassa 30.11.2019.

Ensimmäinen peli on 12.6. ja viimeinen ennen neljännesfinaaleja on 24.6.2020. Neljännesfinaalit, joista jatkaa eteenpäin kahdeksan parasta, pelataan Saksassa, Venäjällä, Italiassa ja Azerbaidzhanissa. Lontooseen Englantiin siirrytään, kun on semifinaalien aika 7.7. ja 8.7.2020, missä pelataan myös finaali sunnuntaina 12.7.2020. Näin ollen jalkapallon huumaa on luvassa kokonaiseksi kuukaudeksi keskellä kesää.

Suomen pelaamiseen, jota voinee sanoa jo nyt menestymiseksi, löytyy varmasti monia syitä, toki lähes kokonaan Huuhkajien kokoonpanosta, ja pelaajista niin joukkueena, kuin yksilöinäkin. Muutamia nimiä ja mielenkiintoisia seikkoja mainitakseen voisi aloittaa vaikka Paulus Arajuuresta ja Joona Toiviosta, jotka ovat pelanneet yhdessä nuorten maajoukkueissa ja tunteneet toisensa jo aivan juniori-iästä asti.

Koska Arajuuri ja Toivio ovat tunteneet toisensa kauan ja pelanneet aiemminkin usein yhdessä, he tuntevat toisensa, sekä toistensa pelityylit erittäin hyvin. Tällaisesta yhteisestä historiasta ja pitkään tuntemisesta seuraa se, että he pelaavat erittäin hyvin yhteen.

Seuraavaksi voitaisiin nostaa esiin Suomen joukkueen ykkösmaalivahti, Lukas Hradeckyn. Ensimmäiset viisi peliä voitettiin, eikä näissä viidessä pelissä Hradeckyn taakse päässyt ainuttakaan vastustajan tekemää maalia.

Hradecky on pelannut niin edellä mainittujen Paulus Arajuuren ja Joona Toivion kanssa, jolloin tämä ”pyhäksi kolminaisuudeksikin” kutsuttu puolustus pelaa yhteen paremmin kuin hyvin. Joka tapauksessa aina hyväntuulisena tunnettu Hradecky on jo nyt noussut yhdeksi Huuhkajien peruspilareista.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä mainitaan Teemu Pukki. Tuo nimi, jota todennäköisesti ei ole voinut olla kuulematta edes siinä tapauksessa, ettei seuraa jalkapalloa laisinkaan. Niin suurta on Pukin hehkutus ollut, ja syystäkin.

Norwichissa pelaava Pukin hehkutus alkoi jo, kun hän teki Englannin Valioliigassa sensaatiomaisen suorituksen tykittämällä huimat kuusi maalia ensimmäisissä viidessä pelissä. Joskaan seuraavissa seitsemässä ottelussa Pukki ei sitten osunutkaan maaliin kertaakaan.

Toki koko joukkueen maalimäärä näissä seitsemässä ottelussa jäi yhteensäkin vain kahteen. Teemu Pukin menestys on noteerattu myös ulkomailla, ja siitä on suorastaan jopa iloittu naapurimaassamme Ruotsissa. Norjassa puolestaan Pukkia on verrattu jopa jalkapallolegenda Christiano Ronaldoon.

Yhteensä näihin karkeloihin kuuluvissa otteluissa Teemu Pukki on osunut maaliin peräti seitsemän kertaa, mikä on kahdeksassa pelissä todella hieno saavutus. Mikäli EM veikkaus tulee sisältämään Teemu Pukkia koskevia vedonlyöntikohteita, niiden voi odottaa olevan suosittuja, riippuen toki, mitä EM Jalkapallo -kertoimet ovat.

Teemu Pukin lisäksi kahdeksassa ensimmäisessä pelissä maaleja ovat iskeneet Fredrik Jensen, Pyry Soini, Benjamin Källman, ja Joel Pohjanpalo; jokainen heistä on tehnyt yhden maalin, paitsi Fredrik Jensen, joka on osunut maaliin kahdesti.

Suomen maajoukkueella, Huuhkajilla, ennennäkemätön tilaisuus

Mahdollisuus päästä ensimmäisen kerran jalkapallon arvokisoihin olisi tietysti todella suuri asia. Niin tietysti yleisestikin, mutta se olisi myös suomalaiselle jalkapallolle merkittävä askel. Nyt, kun se näyttää mahdolliselta, on kiinnostuskin jalkapalloa kohtaan selkeässä nousussa. Tämä näkyy myös veikkauskertoimissa.

Ja jos puheena on EM veikkaus, Suomen EM jalkapallo -kertoimet ovat tulleet alaspäin, mikä tietysti kertoo uskosta Suomen maajoukkueen menestymiseen, sillä mitä vähemmän menestykseen uskotaan, sitä korkeampi kerroin, ja tietenkin toisin päin.

Suomen EM jalkapallo -kertoimet ovat muuttuneet melko huimasti lyhyessä ajassa; kerroin on tätä kirjoittaessa marraskuussa 2019 vielä korkeahko, 251.00, mutta se on kuitenkin tullut aivan huomattavasti alaspäin oltuaan alun perin jopa 501.00. Nyt jalkapallon EM veikkaus voikin olla suomalaisten keskuudessa suositumpaa kuin aiemmin. EM jalkapallo -kertoimet toki muuttuvat turnauksen edetessä ja niitä kannattaa veikkaamisesta kiinnostuneiden seurailla.

Jos on vähänkään seurannut mediaa, ei todennäköisesti ole voinut välttyä esimerkiksi jalkapalloilija Teemu Pukkia koskevalta hehkutukselta. Jalkapallokansan keskuudessa on vallinnut suoranainen ”Pukki-huuma”. Eikä ihme, sillä tämä ilmiömäinen pelaaja on erottunut selvästi Suomen maajoukkueen riveistä jalkapallon EM 2020 -kisojen karsinnoissa.

Miehen onnistumisten määrä on ollut suorastaan uskomaton, eikä ole epäselvää, että kyseessä melko todennäköisesti seuraava suomalaisen jalkapallon supermenestys, joita ei montaa ole nähty sitten Jari Litmasen. Kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa isketyt viisi maalia on todella kova saavutus. Toisena Huuhkajien riveistä on selkeästi erottunut, ja suosikiksi noussut joukkueen maalivahti Lukas Hradecky.

Jalkapallon EM 2020 -kisojen jatkokarsinnoissa Suomen maajoukkueen kanssa samassa lohkossa pelaavat Italia, Armenia, Bosnia ja Hertsegovina, Kreikka, sekä Liechtenstein. Näistä kuudesta ehdoton ennakkosuosikki on Italia, joka tätä kirjoittaessa johtaakin lohkoa aivan ylivoimaisesti, Suomen ollessa toisena.

Huuhkajat ovat voittaneet kaikki muut pelinsä, paitsi molemmat kaksi peliään Italiaa vastaan, sekä yhden pelin Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan. Jäljellä on vielä kaksi peliä; Kreikkaa ja Liechtensteinia vastaan. Kesän ja syksyn aikana useat voitetut pelit nostivatkin jalkapallohuumaa peli toisensa jälkeen – ensimmäistä kertaa tunnutaan todella uskovan Suomen pääsevän jalkapallon arvokisoihin.

Koska kyseessä on erittäin historiallinen tapahtuma, niin mikäli Suomi jatkaa jalkapallon EM 2020 -kisoihin, näytetäänkin ottelu Liechtensteinia vastaan suurilta screeneiltä ja voiton sattuessa suomalaisten kokontumien turuille ja toreille on varmaa. Mainitun pelin Suomi – Liechtenstein voi Porissa nähdä jäähallissa. Porin kaupunki järjestää kisakatsomon Isomäki Areenalla. Samainen peli nähdään myös jätti-screeniltä Helsingissä Kansalaistorilla.

Kovin joukkue tässä lohkossa on siis ollut Italia, joka varmistikin jo paikkansa jalkapallon EM 2020 -kisoissa aiemmin saadessaan sen verran kaulaa muihin lohkon johdossa. Armenia puolestaan on menestynyt ehkä hieman odotettua huonommin, riippuen keneltä kysyy.

Ainakin Armenian päävalmentaja Armen Gyulbudaghyants jätti tehtävänsä Armenian valmennusjohdossa, kun Armenia hävisi Suomelle lukemin 0-3. Tällöin varmistui, että Armenialta jää jalkapallon EM 2020 -kisapaikka saamatta, mistä syystä päävalmentaja siis irtisanoutui tehtävistään.

Mitä taas tulee Bosnia ja Hertsegovinaan, hävisivät Huuhkajat heille melko rökälemäisesti maalein 4-1. Bosnia ja Hertsegovina on ainoa joukkue Italian lisäksi, jolle Suomi on toistaiseksi hävinnyt karsinnoissa.

Suomen ja Bosnia ja Hertsegovinan pelistä ei draamaa puuttunut, mutta lopputulos oli kyllä harvinaisen selvä ja tietysti pettymys. Kaksi muuta maata Suomen lohkossa ovat Kreikka ja Liechtenstein, joista jälkimmäinen ei ole voittanut yhtään peliä häviten niistä kuusi ja pelaten tasapelin kaksi kertaa.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva julkisti keskiviikkona 6.11. pelaajavalintansa Huuhkajien joukkueen viimeisiin, Suomen osalta jalkapallon EM 2020 -kisojen ratkaiseviin, karsintaotteluihin Liechtensteinia ja Kreikkaa vastaan. Markku Kanervan valinnat olivat seuraavat:

Maalivahdit:

 • Lukas Hradecky,
 • Jesse Joronen,
 • ja Anssi Jaakkola

Puolustajat:

 • Joona Toivio,
 • Juha Pirinen,
 • Jukka Raitala,
 • Paulus Arajuuri,
 • Sauli Väisänen,
 • ja Leo Väisänen,

Keskikenttä ja hyökkäys:

 • Jasse Tuominen,
 • Fredrik Jensen,
 • Robert Taylor,
 • Teemu Pukki,
 • Joni Kauko,
 • Tim Sparv,
 • Robin Lod,
 • Glen Kamara,
 • Pyry Soiri,
 • ja Joel Pohjanpalo

Markku Kanerva on valittu Suomen joukkueen päävalmentajaksi loppuvuodesta 2016. Vuosien varrella Markku ”Rive” Kanerva on saanut arvostusta valmennustapansa ansiosta ja nyt EM-kisojen karsinnoissa Kanerva on nauttinut suorastaan kansallissankarin arvoa Teemu Pukin ohella.

EM Jalkapallo Kertoimet

Tähän mennessä EM-karsinnoissa tapahtuneet yllätykset ja erikoisuudet

Suurilta kohuilta tai superyllätyksiltä EM-karsinnoissa on toistaiseksi vältytty. Joskin huippu-urheilussa aina sattuu ja tapahtuu ja pelejä on vielä runsain mitoin edessä. Toistaiseksi suurimpia kohuja itse pelien ulkopuolella on esimerkiksi niin sanottu ”rasismikohu”, jossa Englanti – Bulgaria -pelissä 14.10. Bulgarian fanaattisimmat fanit tekivät natsitervehdyksiä.

Lopputuloksena oli Bulgarian viimeisen pelin pelaaminen tyhjille katsomoille, Euroopan jalkapalloliiton Bulgarian lajiliitolle langettama 75.000 euron sakko, sekä Bulgarian jalkapalloliiton puheenjohtaja Boris Mihailovin ja maajoukkueen päävalmentajan Krasimir Balakovin eroamisiin tehtävistään.

Tyhjille katsomoille määräyksestä ovat kannattajien rasistisen käytöksen vuoksi joutuneet pelaamaan myös Romania ja Slovakia. Myös näiden maiden lajiliitoille langettiin kymmenien tuhansien eurojen sakot. Rasismi ja rasistinen käytös eivät tietenkään kuulu urheiluun, mutta sen kitkemiseksi otetaan koko ajan kovemmat keinot käyttöön, joka on tehnyt selväksi, että tällainen toiminta ei jalkapallon EM 2020 -kisoihin kuulu lainkaan.

Erikoinen sattumus kävi myös Pariisissa 7.9. pelatun pelin alussa, kun Ranskaa vastaan pelanneen Albanian kansallishymnin sijaan soitettiin vahingossa Andorran kansallishymni. Tästä sekoilusta Ranskan lajiliitto sai 20.000 euron sakon. Tilanne sai vielä jatkoa, kun kuuluttaja pyysi kansallishymnisekoilua anteeksi Armenian faneilta, kun kyseessä olivat tietenkin Albanian fanit.

Pelien suhteen yksi yllätys oli Tsekin voitto Englannista. Kun Englannin EM- ja MM-karsinnat lasketaan yhteen, sillä oli takanaan 43 tappiotonta ottelua, kun Tsekki kaatoi sen luvuin 2-1 Prahassa 11.10. Edellisen kerran Englanti oli hävinnyt EM-karsinnoissa 12 vuotta sitten, nimittäin Kroatialle vuonna 2007.

Päinvastaista historiaa puolestaan teki Andorra. Se oli hävinnyt kaikki EM-karsintaottelunsa, yhteensä 55 ottelua, kunnes se voitti Moldovan 1-0.

Mitä erityistä EM 2020 -otteluohjelmaan tulee, niin poliittisen tilanteen vuoksi on päätetty, etteivät Venäjä ja Ukraina tule kohtaamaan jalkapallon EM 2020 -kisoissa, vaan maat laitetaan eri lohkoihin, arvonnasta riippumatta.

Christiano Ronaldo taasen tuli rikkoneeksi maaliennätyksen tekemällä 700:nen maalinsa Portugalin pelatessa Ukrainaa vastaan. Tässä pelissä se oli kuitenkin Portugalin ainoa, ja se hävisi Ukrainalle loppulukemin 2-1.

Jalkapallon EM 2020 -veikkaus

Siinä missä jalkapallon EM 2020 -kisat tuovat viihdettä ja jännitystä jalkapallofaneille ja penkkiurheilijoille jo itsessään, on kyseessä tietysti myös erittäin suosittu turnaus lyödä vetoa. Ja EM veikkaus käykin kuumana; vetoa lyödään niin pelien voittajista ja maalimääristäkin, kuin tietenkin sitten lopulta siitä, mikä maa vie Euroopan mestaruuden 2020. Monien peliparien voittajat ovat melko todennäköisiä jo etukäteen, jolloin kertoimet tietysti voittajasuosikin osalta ovat hyvin pienet.

Esimerkiksi Suomen voiton puolesta Liechtensteinia vastaan veikkaaville on luvassa voittokerroin, joka on nipin napin yli yksi, noin 1.03 -luokkaa. Tasapelin kerroin on suunnilleen 20.00 ja Liechtensteinin voittaessa kerroin on suurimmillaan noin 100.0. Suomen voittaessa Liechtensteinin, kuten odotukset ovat, ei EM-veikkaus tästä pelistä Suomen puolesta veikatessa juuri euroja tilille tuo. Toki mukana on myös pelejä, joiden voittajasta ei ole minkäänlaista varmuutta etukäteen.

Tai niin varmaa, kuin se voi veikkaamalla etukäteen olla. Jokaisessa lohkossa on vaihtelua suurestikin, eikä missään lohkossa ole erityisen tasaista, kuin korkeintaan kahden tai kolmen parhaan kesken. Tasaisinta on ollut ryhmässä A Englannin, Tsekin ja Kosovon kesken, ryhmässä C Alankomaiden, Saksan ja Pohjois-Irlannin kesken, sekä erityisesti ryhmässä D Irlannin, Tanskan ja Sveitsin välillä. Ensimmäisinä maina tiensä lopputurnaukseen varmistivat Belgia, Ukraina, Italia, Puola ja Venäjä.

Siinä missä Suomen selviäminen Euroopan-mestaruuskisoihin ensimmäistä kertaa koskaan merkitsisi ennen kaikkea jalkapallon pelaajien ja muiden lajin ystävien pitkäaikaisen unelman toteutumista, myös suomalainen jalkapallo hyötyisi tästä parillakin tavalla.

Ensinnäkin kisapaikka toisi Palloliitolle yli 9 miljoonan euron potin. Tästä toki menee osuus pelaajille, minkä lisäksi jalkapallon EM 2020 -kisat aiheuttavat Palloliitolle kustannuksia, mutta siltikin Palloliitolle jäisi nettona noin 4,5-5 miljoonaa euroa.

Rahallisen hyödyn lisäksi Suomen maajoukkueen menestys toisi varmasti entistä suurempaa arvostusta lajille ja nostaisi suomalaisen jalkapallon mainetta ylipäänsä. Niin ikään menestys toisi varmasti lisää sponsorituloja lajille. Näin ollen koko suomalainen jalkapallo hyötyisi varmuudella, mikäli Huuhkajat selviytyy karsinnoista varsinaiseen turnaukseen – ensimmäistä kertaa koskaan.